Marcús Mèdia

Canal Mèdia del Bloc Marcús [http://blocs.mesvilaweb.cat/marcus]

De l’era SMS a l’era Blocs

Posted by marcroca en mayo 13, 2007

De l'era SMS a l'era Blocs

 

NOTA: Escrit publicat l11 de novembre de 2005

El temps que ens ha tocat viure ens ha ensenyat a que tot va molt ràpid. La informàtica i, concretament, internet i les noves tecnologies en general, han canviat el tarannà de la societat. Ara, tot va accelerat; la informació, les activitats diàries, el ritme cardíac i mental,… Per això passem d’era en era i ni ens n’adonem.

[ERA: “Època notable en què comença un nou ordre de coses.”]

No vull parlar d’eres ni de canvis socials, només vull fer un petit esment a un detall que em crida l’atenció. Hom afirma que les noves tecnologies han aportat molta varietat en la captació i la facilitat de rebre informació, i és cert. També podem afirmar que l’era de les noves tecnologies ens ha dut una nova forma d’analfabetisme: ara no és analfabet qui no sap llegir i escriure, potser podem dir que acabarà sent-ho qui no sàpiga llegir, escriure i, en certa manera, informàtica i internet. Això potser (segur) amplia, en comptes de disminuir, l’analfabetisme mundial. I, per tant, les diferències socials i econòmiques.

Dit això, no tot va malament. Fa uns anys, ens queixàvem que nous costums com escriure missatges SMS, xatejar, jugar a jocs virtuals, etc… feien perdre capacitat intel·lectual al jovent -es deia que faria caure en picat l’hàbit de la lectura i l’estudi- i que la qualitat de l’escriptura arribaria a nivells mínims, gens científics i, fins i tot, que es podrien arribar a canviar els idiomes (ja canvien, per naturalesa, però més i de formes desagradables). Però, i m’agrada repetir-ho, no tot va malament. Quan quelcom funciona, cal recalcar-ho més, si és possible. I, això, considerant que els mitjans de comunicació només tendeixen a informar de desgràcies -que, diuen, és el què la gent reclama a crits-. Em refereixo al fenomen dels blocs. Mai hi havia hagut tants escriptors al món. Mai havia estat tan barat i de fàcil difusió escriure i ser llegit. Els blocs han aportat novament l’escriptura i la lectura, ambdós conjuntament, al primer pla. I, tot, gràcies a les noves tecnologies i a les ganes de dir (escriure) i de ser escoltat (llegir) que s’ha demostrat que existien. Fa poc més d’un any que segueixo diversos blocs per internet i he constatat que la qualitat de l’escriptura de moltíssima gent és, si més no, envejable -i, esperançadora, alhora-. Així mateix, la informació que es dóna és, en molts casos, de molt interès. Avui en dia és possible viure a Olot, i saber què passa al País Valencià, a Nova York i a on vulgui que arribi la imaginació, tot en temps real i de la mà de gent sense prejudicis mentals, no remunerada i amb ganes d’informar lliurement -no vull ser innocent, cal saber trobar les fonts i saber discrimirar i contrastar quan calgui-. Com més va, menys confiança amb els mitjans de comunicació es té i, aquests nous mitjans anomenats blocs, ajuden a completar les necessitats intrínseques dels humans de ser informats -ben informats- i de poder escollir la informació -les fonts-.

Ara està a punt de començar el telenotícies vespre, me’n vaig a llegir alguns blocs…

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: