Marcús Mèdia

Canal Mèdia del Bloc Marcús [http://blocs.mesvilaweb.cat/marcus]

Per on es mou la Catosfera?

Posted by marcroca en mayo 13, 2007

NOTA: Escrit publicat el 12 de desembre de 2006

 

Domini .CAT

Tenir un cert control o coneixement del què es mou per la Catosfera no és fàcil. Els blocs catalans estan dispersos en un conjunt molt variat de webs, cosa que fa difícil fer-ne un seguiment més o menys unitari. A continuació exposo el què jo conec de la Catosfera.

Personalment, tinc coneixement dels següents webs que ofereixen servei als blocaires catalans:

*MésVilaweb. Un dels serveis que ofereix el diari electrònic Vilaweb és el dels blocs. El servei de blocs de Vilaweb es va posar en marxa el setembre de 2004. Registrar-se a MésVilaweb, costa 3 euros al mes, i ofereix la possibilitat de crear un bloc, tenir dos correus electrònics i un traductor. Aquests són els tres serveis que -de moment- ofereix. El valor més important dels blocs de MésVilaweb, és que és l’únic diari electrònic que ofereix als seus lectors contribuir a través de les seves opinions, que surten en portada. [Hi ha un altre diari que també ofereix la possibilitat d’obrir blocs, però ja en parlaré més endavant: és el diari gratuït Qué!]. Des de MésVilaweb es recomana visitar -per a tenir més informació sobre els blocs- “bitacoles.net i catapings.com, que en fan una relació i els blogs del Centre d’Educació i Noves Tecnologies de la Universitat Jaume I de Castelló. També podeu visitar blocs personals com els de Xavier Caballé, Jaume Subirana, Tina Vallès o Carles Bellver.” I, segueix dient, “en francès Pointblog és una web molt interessant sobre el món ‘blogger’. Bitacoras és un bon punt de partida dels ‘blogs’ en espanyol. I Feedster, un bon cercador, en anglès, de blogs de tot el món.

La classificació dels blocs de MésVilaweb està feta de tres formes: 1) Per territoris (comarques dels PPCC); 2) Alfabèticament; 3) Temàticament.

Actualment, la majoria de blocs de MésVilaweb estan molt polititzats, en el sentit que la temàtica que tracten és la política, sobretot dels Països Catalans. Un altre tema molt tractat és el cultural. Un aspecte que milloraria el servei, al meu parer, seria classificar els “apunts” de cada bloc per temàtiques, de tal manera que et poguessis dirigir diàriament a la temàtica que més t’interessa. Per exemple, si t’interessa la política, no cal que hagis de fer la tria tu mateix. El mateix valdria per temàtiques com la cultural o la personal, etc…

El seguiment del què es va coent en aquests blocs es pot fer en la pàgina d’inici del diari electrònic Vilaweb, però també des de la pàgina principal dels blocs (hi ha les últimes 30 novetats) i, encara millor, a través de l’arxiu (calendari).

M’atreviria a dir que tots els blocs de MésVilaweb estan escrits en català -amb alguna excepció en bilingüe: anglès/castellà i català-.

*Blocat. Segons es desprèn d’aquest web “Blocat és un projecte obert a la participació de tothom per a donar un servei a la comunitat amb una llengua comuna: el català.” “El projecte de Blocat té el seu origen al portal lamevaweb.info, que donava el mateix servei des de l’agost del 2003.

Des de la pàgina d’inici de Blocat, es poden consultar les últimes entrades que s’han penjat en els blocs, amb una petita introducció de l’escrit, molt útil per a poder-ne fer una tria a primer cop d’ull. Així mateix es poden consultar els blocs més actius, els blocs nous, els articles més comentats, els articles més llegits. També es poden consultar els blocs en tres categories -a part d’alfabèticament-: literatura, humor i informació.

Blocat té incorporat un bloc que va informant de les últimes novetats que es van incorporant al servei que ofereix.

Així mateix, ofereix un servei de notificacions automàtiques que avisen a l’autor cada vegada que s’introdueix un comentari en algun dels seus apunts. A més de tenir un molt bon servei d’estadístiques.

*Tinet. Servei de blocs creat per Oasi. “Oasi és un organisme autònom de la Diputació de Tarragona per a impulsar la construcció i l’aplicació social de les noves tecnologies a les comarques de Tarragona”. [Més informació a Altanet]. Aquest web de blocs, en principi tarragonins, és molt similar a Blocat.

*GràciaNet. Com el seu nom indica “aquest servei és pensat per les gracienques i graciencs, de naixement, residència o de ment, volem que es converteixi en un espai on la gent de la vila digui la seva, a la seva manera.

Té un format i un funcionament molt similars a Blocat i Tinet, fins i tot les plantilles són similars o idèntiques. A més del què he dit pels altres dos serveis esmentats, GràciaNet ofereix la possibilitat de tenir un correu electrònic: xxxxx@gracianet.org.

*BalearWeb. Creat per BalearWeb, la web dels blocs de BalearWeb dóna el servei gratuït per als usuaris de MallorcaWeb, MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb.

Té un format i un funcionament molt similars a Blocat, Tinet i GràciaNet, fins i tot les plantilles són similars o idèntiques. També el seguiment que se’n pot fer és molt similar, podent-ne seguir les últimes entrades en la portada principal.

*Illencs.com. Illencs.com és la primera comunitat de blocs de Menorca, el darrer fenomen a Internet. I a més, vol ser un punt de trobada i de reflexió sobre les coses que passen a dins i a fora de la nostra illa, a partir de les opinions i escrits que deixen periòdicament una sèrie de menorquins als seus blocs personals.

*Bitácoras. A diferència dels altres -on, pràcticament tots els blocs són en català- “Bitacoras.com es un proyecto abierto en el que participan usuarios de 18 países con una lengua en común: el español (también català, euskara y galego).

El principal objetivo de Bitacoras.com es proporcionar a la comunidad de escritores de bitácoras o weblogs en español un gran centro on-line de recursos y promoción de sus diarios, poniendo a su alcance un gran número de servicios y herramientas, como Alojamiento gratuito, Alojamiento Plus, Directorio crítico, Ranking Top500, Servicio de pings, Noticias, Canales temáticos, Imágenes de usuarios, Recursos, Tutoriales, Plantillas, Salón de Chat, Foros de debate, Listas de correo, Espacios de información y opinión, etc.” “El proyecto Bitacoras.com tiene su origen en el año 2002, con la puesta en marcha de la web Metroblog.com, que pretendía trazar un mapa/plano dinámico e interactivo de la blogosfera hispana.

A la pàgina d’inici de Bitácoras es poden consultar les últimes 25 entrades en els blocs, amb l’inconvenient que només t’informa del nom del bloc i de la temàtica, però no pots llegir una petita introducció de l’escrit ni el seu títol. A part d’això, té altres apartats complementaris, com poden ser entrevistes, el “bitácora del día”, fòrums, recursos, etc…

*Blogger. Aquest és un resum de la història que va portar a Blogger a entrar en el grup Google: “Blogger se inició en una pequeña empresa de San Francisco llamada Pyra Labs en agosto de 1999(…).

Éramos tres amigos que nos ganábamos la vida con aburridos proyectos de diseño por contrato de sitios web para grandes empresas y estábamos intentando dar el gran salto al panorama de Internet. Lo que teníamos pensado hacer en un principio poco importa ahora. Pero mientras estábamos en ello, surgió Blogger, un poco como un capricho, y pensamos — Mmm… esto podría ser interesante.

Blogger se inició hace unos años como un proyecto menor y fue creciendo con el tiempo. Aumentamos ligeramente la inversión (pero seguía siendo reducida). Y entonces se produjo la crisis (…).

Todo volvía a funcionar en 2002. Contábamos con cientos de miles de usuarios, aunque seguía siendo poca gente. Y entonces ocurrió lo que nadie esperaba: Google quiso comprarnos. En efecto, el mismo Google.

Nos encantaba Google. Y a ellos les gustaban los blogs, así que la idea nos convenció y acabó siendo un éxito.

Ahora somos un equipo pequeño (aunque un poco más grande que antes) de Google (…).

Evidentment, Blogger és un web que allotja blocs de tot el món, a part de ser força bo en qualitat i format dels blocs. Podria semblar que la Catosfera no entra dins de Blogger, però la veritat és que molts dels blocs fets per catalans estan allotjats a Blogger, cosa per la qual l’incloc en aquest llistat -de la mateixa manera que he inclòs Bitàcoras-. L’important no és si el web que allotja els blocs és catalana, sino on s’allotgen els blocs dels catalans.

Un dels apartats interessants d’aquest web, és la “búsqueda de blocs aleatòriament”, que pot servir per trobar i conèixer nous blocs que difícilment podríem arribar a conèixer.

El sistema que utilitza la pàgina d’inici per fer un seguiment dels blocs és totalment inútil, ja que es van succeint els canvis a una velocitat impossible de seguir. Desconec la forma que hi ha per fer un seguiment de les novetats que es van introduint en aquests blocs, si no és que fan un enllaç (ping) a webs com ara Catapings o Bitàcoles -que més endavant comento-. Això si, el cercador que té és força bo. Però hi trobo a faltar una pàgina d’inici on s’hi vagin introduïnt les últimes entrades. Potser no s’ha fet per la gran quanitat de blocs oberts que té Blogger.

Per altra banda, tinc controlats dos webs que són eines útils per a fer un seguiment diari del què es va coent a la xarxa i, concretament, en la Catosfera:

*Bitàcoles. En aquest web s’hi diu que “mostra les bitàcoles actualitzades en les darreres 24 hores. Sortir a bitacoles.net és una manera senzilla de promocionar la teva bitàcola i de conèixer altres bitàcoles. Si des de la teva bitàcola enllaces amb bitacoles.net contribuiràs a potenciar la comunitat de bitàcoles en català i de retruc la presència del català a la xarxa.

Bitàcoles no dóna el servei de crear blocs, el què fa és possibilitar difondre i, d’alguna forma, unificar la Catosfera a través de les últimes novetats que s’hi van introduint. Dóna la possibilitat de penjar el teu darrer apunt en el bloc d’una forma automàtica o de forma manual -en aquest cas, pots donar publicitat del teu bloc constantment-.

A la pàgina d’inici, mostra les 260 últimes entrades amb el nom del bloc o el títol de l’escrit, però no hi incorpora l’entradeta per a poder saber de què va l’escrit, ni ho distribueix temàticament, cosa que impossibilita fer un seguiment dels escrits d’un tema concret que et pugui interessar. Tot i això, té incorporats el següents apartats temàtics: Literatura, Fotografia, Internet, Informàtica, Diaris i Experimentals. I, també té un cercador, però és molt senzill.

*Catapings. Seguin la mateixa tònica de Bitàcoles, “Catapings és el “directori” de weblogs en català. És a dir, és un llistat on quan algú actualitza un weblog, ens ho comunica automàticament (cataping), i surt indexat a la web.

La pàgina d’inici de Catapings mostra tots els apunts entrats en les últimes 48 hores però, a l’igual que Bitàcoles, no mostra ni l’entradeta ni ho selecciona temàticament.

De la mateixa manera que Blogger, incorpora la funció de buscar un bloc aleatòriament. A banda d’això, també té d’altres apartats complementaris com les entrevistes i un diccionari.

El format no és massa engrescador i el cercador tampoc és res de l’altre món. Per tant, el millor que té, a l’igual que Bitàcoles, és poder fer un seguiment de les últimes entrades des de la pàgina d’inici.

En l’argot que utilitza aquest web, “fer cataping” significa introduir manualment l’apunt del teu bloc a la pàgina d’inici del web.

*Blocs polititzats: A banda d’aquestes dues eines esmentades, existeix un altre web -aquest especialitzat en blocs polititzats- que, sota el nom de Oasi Català, ofereix la possibilitat de fer un seguiment de blocs que tracten -normalment- de temes polítics. Distribueix els blocs en diferents apartats, un per a cadascun dels partits polítics del Principat de Catalunya amb representació parlamentària, un de periodistes, un de confidencials i, per últim, un calaix de sastre que sota el nom de “altres” aglutina blocs sense adscripció política (ex: el bloc comunitari Olla de Grills). Segons es desprèn del propi web, “Oasi Català és privat, pertany a una persona física (…)”, concretament pertany a David Badia Cabot (Sant Cugat del Vallès).

*Altres webs on es pot allotjar la Catosfera: A part dels exposats, hi ha altres webs que ofereixen la possibilitat d’obrir blocs i de fer-ne un seguiment. Aquests són els que conec, però de ben segur que n’hi ha més:

[Cibernautes]

[La Comunitat]

[Benvolgut.com]

[Movabletype.org] (en anglès)

[Drupal] (en anglès)

[WordPress] (en anglès)

 

Wordpress

*La premsa escrita: Pel què fa a la premsa escrita, i als seus corresponent webs, La Vanguardia i El País tenen apartats de blocs, però són exclusivament pels seus periodistes. Una cosa diferent és el què ofereix el diari gratuït Qué! ja que, a l’igual que Vilaweb, ofereix als seus lectors tenir un bloc propi allotjat en la web del diari. El format dels blocs del Qué! és horrorós, tot i que de molt fàcil usabilitat. El seguiment que se’n pot fer és consultant les últimes entrades per a cadascuna de les matèries en què estan classificats els escrits (no els blocs). A part d’això, fa una classificació dels blocs més visitats i incorpora, de tant en tant, un escrit d’algun bloc en el diari en format paper. La majoria de blocs del Qué! estan fets en castellà, però també n’hi ha en català.

*Webs personals: A part de tot l’explicat, existeixen els webs personals amb blocs inclòs, com per exemple:

http://www.salvadorsostres.com/

http://www.terricabras-filosofia.info/cat/default.asp

http://www.quimiportet.com/

Això és un petit resum dels llocs per on es mou la Catosfera. De ben segur que me n’he descuidat alguns (o molts), per la qual cosa, i per a poder donar una visió més o menys real de la situació en què ens trobem, si algú sap més webs al respecte, agrairia molt que m’ho féssiu saber.

ACTUALITZACIONS:

*Catablocs: http://catablocs.net/

*Poliblocs: http://www.poliblocs.cat/

*Bloctum: http://cat.bloctum.com/

L’Ateneu.

Alguna cosa es mou a la blocosfera catalana (14/11(2006) del bloc Clau Pública.

Directori de blocs Terrassencs.

XBS – Xarxa de Blocs Sobiranistes.

Planet Bloc. País Valencià.


*Els blocs de Xat.cat.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: